Peter den Dikken

27 november 2016

“Moritz, bunkers en bommen”

img_3812

Vanavond zitten Tja Huizing en Peter den Dikken op mijn sofa. Tja interviewt Peter, die deze maand een boek heeft uitgegeven. Ze stelt vervolgens een aantal vragen aan onze gast die veel heeft meegemaakt in zijn leven, zoals de Val van de Muur in Berlijn en de aanslag bij het Bataclan-theater in Parijs. Hij heeft onder meer de Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek gewonnen met artikelen over de Puttense Moordzaak.

img_3803

Peter was een paar uur na de aanslagen van Parijs bij het Bataclan-theater waar op dat moment zo’n 90 doden lagen. Het bloed liep nog door de straat. Dit was op 20 meter van de Bataclan.

‘Zo gauw ik vernam dat zijn boek “Moritz, bunkers en bommen” uitkwam, heb ik contact met Peter opgenomen. Wat ik vooral knap vind, is dat hij alles zelf heeft gedaan, op het drukken na dan. Het is een indrukwekkend full colour boek dat 384 bladzijden beslaat. Bij elke foto staat een verhaal dat voor de lezer heel interessant is.’

Hoe ben je op het idee gekomen om dit boek te schrijven?
Dat probeer ik in mijn gedachten te achterhalen. Ik heb me altijd al voor de geschiedenis en dan specifiek de Tweede Wereldoorlog geïnteresseerd. Verder vind ik onderzoeksjournalistiek en het zwerven door Nederland leuk om te doen. Dus het was min of meer een automatische combinatie en het idee is op een gegeven uitgegroeid tot een echt plan.

Hoe lang heb je erover gedaan voordat je tevreden was over het resultaat?
In totaal heb ik hier een jaar over gedaan. Ik ben nooit tevreden met een eigen resultaat, maar dit werk benadert de honderd procent tevredenheid wel.

Het moet een monsterklus geweest zijn die je veel inspanning en geduld hebben gekost.
Ik heb vooral genoten.

Heb je nooit getwijfeld om het op een gegeven moment voor gezien te houden?
Zeker wel. Het is een enorme klus geweest. Elke zaterdag ergens in het land gaan spitten, het uitzoeken, het combineren, het fotograferen, het schrijven, het boek opmaken, het zoeken naar een uitgever of het helemaal zelf doen, noem maar op. Als het eens erg tegenzat, dacht ik: ik stop ermee. Maar de volgende week ging ik toch weer verder. Gelukkig wel.

Hoewel ik besef dat het een moeilijke vraag is, stel ik hem toch. Naar welke foto’s gaat je voorkeur uit en waarom?
Naast de bunkers en de bommen, staan er ook de onverwachte ontmoetingen in met het wild in de natuur. Dat vind ik zelf de leukste foto’s, zoals die van de hooglanders en de wisenten.

img_3805

Wat waren de leukste en gevaarlijkste ervaringen tijdens je zwerftochten?                                                                     Elk avontuur was anders, maar ik denk vooral aan de zwerftochten op zoek naar een spoorlijntje bij Havelte en een peilstation op de Veluwe, het lopen over ‘de Chinese Muur’, het zoeken naar een vreemde bunker in de duinen en de spannende belevenissen op Fliegerhorst Venlo.

Wat wil je nog meer over het boek kwijt?
Ik vind dit mijn mooiste boek tot nu toe. Ik heb gevochten voor een verkoopprijs van 19,50 en dat is te laag. Mensen doen zichzelf gewoon tekort als ze dit niet aanschaffen. Maar goed, meestal koopt men een boek van iemand die men kent, van iemand met charme, van iemand met een knap gezicht. Mij gaat het om het verhaal en het boek, niet om de persoon erachter.

Dat je een begenadigd schrijver bent, is wel duidelijk. Heb je behalve schrijven nog meer passies?
Het is een combinatie, het schrijven, het fotograferen, het zwerven, het research doen, de geschiedenis.                                                                                  
Is dit je eerste boek?
Nee, ik heb er meer gemaakt waaronder het boek ‘Langs een muur van licht’, een zwerftocht langs de voormalige Berlijnse Muur, precies 25 jaar na de Val van de Muur.

Ligt er nog een dergelijk project in het verschiet?
Ik ben aan het nadenken.

Waar geniet je het meest van?
Laten zien hoe de wereld echt in elkaar steekt. En iets moois maken, voor mezelf maar vooral voor anderen.

Waar kun je “Moritz, bunkers en bommen” bestellen?  Via moritzbunkers@hotmail.com  Zoals ik al eerder zei, heb ik de drempel zo laag mogelijk gehouden voor geïnteresseerden. Als het mogelijk is, kom ik het boek persoonlijk bezorgen.

Hartelijk dank voor dit interview, Peter. Ik wens je veel succes met de verkoop. Het boek verdient veel lezers.


3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Een heel mooi interview van Peter en Stiny. Peter heeft heel veel werk in het boek gestoken en het was leuk en interessant dat hij dat deelde.

    Ik ga het boek van deze grandioze schrijver én mooi mens ook aanschaffen .

  2. Mooi interview Bloem en Tja. En peter verdient gewoon aandacht, niet alleen het boek dat monumentaal is. ook de mens achter het boek, zijn beweegredenen. Hij verdient het om op tv te komen, maar hij is geen BN-er dus de kans dat dit gebeurt is klein. We moeten het op twitter promoten, dan valt het op een gegeven moment wel op, maar dit interview geeft al eer voor zijn werk.