Bibi Boom

9 november 2016

Boeklancering ‘Boek 10’

img_3533

Tien schrijvers lanceerden onlangs via uitgeverij “Godijn Publishing”, gezamenlijk hun boeken. Genaamd: “Boek10”. Het is een project waarin plaats was voor tien veelbelovende auteurs. Tien scripts, variërend in genre en schrijfstijl. De boeken worden als serie uitgegeven en hebben ieder een andere positie in de reeks van 1 tot en met 10. Daarnaast staan de boeken op zichzelf en kunnen afzonderlijk gelezen worden. Boek10! neemt je mee in fantasy, spanning, young adult, verhalenbundel, jeugdboek (8+), roman en een Engelse verhalenbundel doordrenkt met suspense.

Deze week op de sofa: Bibi Boom met haar debuut “Drijfzand”. Haar psychologische triller gaat over verzet en overgave, vertrouwen en misleiding, liefde en manipulatie. Het is een emotionele achtbaan van een adolescent die probeert zijn eigen weg te vinden en leert wat werkelijk belangrijk is.

Via deze link vind je alle bestaande filmpjes van de boekpresentatie. https://www.goodreads.com/videos/list_author/14611760.Bibi_Boom”

Daar sta je dan. Even mijmeren in de zon tussen de koeien. Vertel eens, wie is Bibi Boom? En wat doet ze in het dagelijks leven?

img_3593

Een 33-jarig introvert met een extraverte uitstraling. 😉 In het dagelijks leven werk ik als projectmanager en daarnaast gaat mijn tijd op aan mijn vele hobby’s. Schrijven is daar vanzelfsprekend een grote van, maar ook het organiseren van rollenspelweekenden houdt mij bezig. Ik kom uit Amsterdam, maar woon sinds een aantal jaar in een klein dorpje in Noord-Holland met mijn twee katten, Pistache en Tiramisu.

Hoe begin je aan een verhaal, boek en/of gedicht?

Een idee komt vrij plotseling opzetten en ontwikkelt zich dan mettertijd. Het begint meestal met een flard van een idee. Een combinatie van factoren die een interessant geheel kunnen vormen. Op onhandige plekken als onder de douche, in de sportschool of tijdens het autorijden trekken er dan hele scènes aan mijn geestesoog voorbij die ik dan snel moet opschrijven zodra het kan, omdat ze anders net zo snel weer verdwijnen. Als ik eenmaal aan het schrijven sla, werk ik het liefst erg gestructureerd. Ik maak een samenvatting van het verhaal, een hoofdstukindeling en per hoofdstuk een bulletlijst van wat er in dat hoofdstuk moet gebeuren. Daarna gebeurt het “invullen”. Schrijvers die aan het begin kunnen beginnen en maar schrijven zonder te weten waar het heengaat, zonder plan en wel zien wat er in het verhaal gebeurt, zijn voor mij een waar mysterie.

Welk boeken (maximaal drie) springen naar voren in je boekenkast?
Van welke schrijvers? Wat zijn de titels? En waardoor zijn het jouw favoriete boeken?

img_3591

Boeken blijven zelden lang in mijn kast staan. De meeste boeken die ik heb gelezen, geef ik daarna door aan vrienden of familie. Uitzonderingen daarop zijn boeken door schrijvers die ik persoonlijk ken en boeken die me zo raken dat ik ze over een tijdje nog een keer wil lezen. De boeken die niet snel uit mijn kast zullen verdwijnen zijn die van Paulo Coelho. Zijn werken vind ik zo mooi, ze bieden stof tot nadenken.

Een boek schrijven kost veel research en tijd. Hoeveel tijd heeft het van jou gevraagd voordat je jouw spannende psychologische thriller “Drijfzand” hebt geschreven?

Ik heb zo’n drie maanden besteed aan vooronderzoek voor ik mijn verhaal had uitgedacht. Tijdens het schrijfproces nog vaak doorgezocht om de details kloppend te krijgen en om inspiratie te krijgen voor de juiste sfeer. Dit onderzoek bestond voornamelijk uit heel veel googelen, het bekijken van interviews op YouTube, het afstruinen van de meest vage websites over zweverige groeperingen en “locatie-scouting” op Google Street view. Op een gegeven moment heb ik overwogen om het pand van de Scientology-kerk in Amsterdam binnen te lopen en op me af te laten komen wat er daar zou gebeuren, maar dat durfde ik uiteindelijk niet.

Als je schrijft heb je dan een ritueel? Wil je alleen zijn? Of juist niet?
Wil je stilte om je heen? Liever een muziekje aan?

Nou en of. Ik moet vooral met rust gelaten worden. Alleen thuis, telefoon gaat uit, geen verdere afspraken of verplichtingen die dag, zodat ik zonder op de tijd te hoeven letten kan doorschrijven. Bij mooi weer met mijn laptop in de tuin en anders voor mijn pc aan mijn bureau midden in de woonkamer. Poes op schoot, lekkere kop koffie of een speciaal biertje en meestal sfeermuziek aan die past bij het thema van het boek. Bij het schrijven van Drijfzand waren dat vooral veel mantra’s; ik kan geen yogamuziek meer horen. Om shanti.

Heb je voorkeur voor een bepaald genre? Is jouw manier door het schrijven vanuit verschillende hoofdpersonen je bevallen?

Ik ben nog een beetje aan het experimenteren met genres. Drijfzand is een New Adult literaire thriller. Het volgende boek, De Paling en de Kroosjespruim (werktitel) wordt meer een semi-historische roman, wel fictie. De korte verhalen die ik heb geschreven en die op mijn website te lezen zijn (http://www.bieropbed.nl/overzicht-verhalen/), raken allerlei verschillende genres. Ik weet niet of ik mij wil vastklampen aan één genre, de variatie vind ik juist wel leuk.

Hoe houd je orde als je aan meerdere schrijfprojecten tegelijk werkt?

Ik houd erg van structuur. Zonder bulletlijstjes, planningen, overzichten en flowcharts verzandt een schrijfproject al snel in een onoverzichtelijke chaos, iets waar ik slecht tegen kan. Daarom houd ik dossiers bij met aantekeningen van ideeën voor in de verhalen, die ik nog moet verwerken en heb ik voor elk schrijfproject een Dropbox-mapje waar alles in staat, compleet met versiebeheer en to do-lijstjes. Het schrijven zelf gebeurt bij lange na niet altijd chronologisch of hoofdstuk voor hoofdstuk. Inspiratie is een moeilijk vatbaar iets dat op komt zetten wanneer het daar zin in heeft. Een idee voor een dialoog of een scène voor hoofdstuk 15 kan zich opeens aandienen terwijl ik bezig ben met hoofdstuk 6. In zo’n geval maak ik dan een aantekening in het betreffende hoofdstuk in rood en met vierkante haakjes eromheen, zodat ik weet dat hier nog iets moet komen en in een paar steekwoorden wat datgene is, soms zelfs een uitgewerkte dialoog.img_3594

Naast je werk als projectmanager houd jij je bezig met het inspreken van luisterboeken. Wil je hier iets over vertellen?

Klopt, dat doe ik sinds ongeveer een jaar bij Stichting Dedicon. Het zijn audioboeken bestemd voor mensen met een leesbeperking, zoals blinden en zwaar dyslectische mensen. Ik doe het als (vrijwilligers werk en heb er veel plezier in. Net als bij het schrijven sluit ik me dan op in een kamertje, alleen en ongestoord.

De winst van een schrijfwedstrijd is een meet en greet met een bekende schrijver? Wie staat er op je verlanglijstje en waarom?

Ik zou met Loes den Hollander wel eens een kop koffie willen drinken. Haar thrillers en haar schrijfstijl spreken mij erg aan. Ik denk dat ik veel van haar zou kunnen leren.

Niemand belt aan of je een boek hebt geschreven. Hoe ben je te werk gegaan? Wat heb je gedaan om jouw schrijfsels in het zonlicht te plaatsen? En wat heeft “Godijn Publishing” voor je betekend? Welke manier van reclame maken bracht niet wat je ervan verwachtte of hoopte?

Titia en ik zijn samen de hort op gegaan om onze boeken in de winkels te krijgen.
Een arbeidsintensieve, maar wel vrij effectieve methode. Binnenkort liggen ze in een aantal winkels. Dan nog zien dat het tot hogere verkoopaantallen leidt. Verder heb ik een website en ben ik zeer actief op diverse Facebook-groepen voor lezers. Hoewel ik daar niet zit met promotiedoeleinden in gedachten, merk ik dat een aantal andere vaste bezoekers het leuk vindt dat ik zelf schrijf en toont men interesse in mijn boek. Dat doet mij deugd. Godijn Publishing heeft het mogelijk gemaakt om een grootse boeklancering neer te zetten in Den Bosch, in samenwerking met Heel Nederland Leest. Dat was een leuk spektakel. Ook zijn er diverse recensie-exemplaren naar bloggers verstuurd die mooie recensies produceren, wat hopelijk weer tot nieuwe lezers leidt. We hadden gehoopt ook op de radio te kunnen komen, maar helaas krijgen we uit die hoek geen enkele respons.

img_3592

Wat staat er op je schrijfagenda voor de komende tijd en eventueel voor 2017? Kriebelt het om ook mee te doen aan een volgend schrijfproject?

Je hebt in ieder geval een boekpresentatie in boekhandel “Stumpel” aan het Grote Noord in de binnenstad van Hoorn. Vertel, wanneer en wat is het tijdstip?

As we speak neem ik deel aan een schrijfproject voor een verhalenbundel met korte verhalen, ook via Godijn Publishing, 23x Zwart Licht. In januari wil ik verder gaan met een project dat ik een aantal jaar geleden ben begonnen en wat ik middels crowdfunding heb geprobeerd te laten uitgeven, maar wat door faillissement van het platform niet gerealiseerd is. Ik wil het volledig herschrijven en dan afmaken, zodat het ook uitgebracht kan worden. Op 4 februari vindt een evenement plaats in Twisk waarbij alle Boek10-schrijvers aanwezig zijn, dus ook ik. En op 19 november sta ik samen met Boek10-collega Titia Muizelaar, van “What goes around comes around” in Stumpel in Hoorn, van 13.30 tot 15.30 uur zijn wij er om onze boeken te presenteren en te signeren en zijn we uiteraard beschikbaar voor vragen of een gezellig babbeltje.

Dankjewel Bibi en misschien treffen we elkaar bij je presentatie.

De mooie persoonlijke foto’s van Bibi zijn gemaakt door Bobo Boom. Ik vermoed dat het een familielid is.;-)
https://www.flickr.com/photos/fotnmc/albums


3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Een heel mooi interview van Peter en Stiny. Peter heeft heel veel werk in het boek gestoken en het was leuk en interessant dat hij dat deelde.

    Ik ga het boek van deze grandioze schrijver én mooi mens ook aanschaffen .

  2. Mooi interview Bloem en Tja. En peter verdient gewoon aandacht, niet alleen het boek dat monumentaal is. ook de mens achter het boek, zijn beweegredenen. Hij verdient het om op tv te komen, maar hij is geen BN-er dus de kans dat dit gebeurt is klein. We moeten het op twitter promoten, dan valt het op een gegeven moment wel op, maar dit interview geeft al eer voor zijn werk.