Gast column


 

04-03-’17

Trumpianisme

Nationalisme staat ook gelijk aan Trumpianisme. Deze vergelijking schiet me gelijk te binnen als ik denk aan de eerste anderhalve maand met Donald Trump in het Witte Huis. Die man is echt een populistische mafkees. Hij verzint aanslagen in Zweden, ondermijnt de Amerikaanse rechtstaat, weert een deel van de media en is dagelijks bezig met het narcistisch tonen van zijn eigen overwinning bij de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. In de dertiger jaren liepen er ook een paar van dit soort ander ras hatende populisten rond en de geschiedenis heeft ons geleerd wat het gevolg daarvan was! Zelfs als je rechtser dan rechts bent, val je stijl achterover van verbazing. Mijn voorspellingen over de toekomst komen bijna nooit uit, ik dacht dat die clowneske miljardair nooit president van de VS zou worden.
Ik voorspel dat er binnen twee jaar een impeachment wordt opgestart omdat hij waarschijnlijk veel te onberekenbaar wordt.
We hebben het niet over de premier van Nederland. Trump is de machtigste man ter wereld en heeft de macht over de Amerikaanse nucleaire knoppenkast vol met codes om de wereldorde wreed te verstoren. Hij wil nog meer kernkoppen gaan plaatsen, hoe gestoord ben je! Toch is het bevorderlijk voor ons nadenken, dat we nu ervaren wat er gebeurd als je zo’n blonde sloopkogel (Golden Wrecking Ball) kroont tot president .

Als ik deze ontwikkelingen volg, ben ik blij dat wij hier in Nederland veel kleine politieke partijen hebben die elkaar in de gaten en scherp houden. Ook als de partij van Geert- onze echte eigen Trump- de grootste partij wordt, behoeven we niet te vrezen dat hij premier wordt. Iedereen heeft hem al uitgesloten. En al zou hij 45 zetels halen, gaat hij gewoon mopperend en tierend in oneliners in de
oppositiebankjes zitten. En reken er maar op dat hij zal mopperen. Maar dat is dan zijn eigen schuld. Als je iedereen wegzet en tuig noemt die het niet met je eens is, of je zet het hele parlement weg als nep
en je laat op geen enkele wijze weten hoe je al je beloofde plannen wil gaan uitvoeren, denk je dan echt dat andere politici zullen zeggen: geweldig beste Geert, we gaan samen met jou een regering vormen?Het is alsof je als buurman helemaal verrot gescholden en beledigd wordt en dat die scheldende buurman dan toch van je eist dat je lekker gezellig samen een biertje gaat drinken. Populistische mafkezen aan de macht, dat kan nooit goed gaan. Dat weten we nu. Ik hoop dat dit gegeven ook doordringt 15 maart a.s. in het stemhokje als we het rode potlood vasthouden, zodat we gevrijwaard blijven van het populistische Trumpianisme!

                                                    Ga stemmen! 

Robert André


19 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Mooie collumn. ?? Leuk geschreven.

  Groeten van een hele oude vrouw?, die tijdens het koken op Latijns Amerikaanse muziek danste. Yeaaah

 2. Oei!
  Deze is recht voor z’n raap.
  Je hebt gelijk, Robert. Het is een zorgelijke tijd.
  Hopelijk gebruiken we allemaal ons verstand, wanneer we in het stemhokje staan.

  Maar … wel stemmen.

 3. ???? Nienke, gefeliciteerd met je mooie column en met je twee nieuwe boeken.

  Samen is kiezen voor hoop en harmonieuze verstandhoudingen.

 4. Wat een mooie column Nienke.
  Hoop en vertrouwen, de brandstof van de vrede.
  Laten we blijven hopen en 2017 met vertrouwen tegemoet zien.

 5. Roely Bakker, Tja Huizing en Opa IJsbeer, dank jullie wel voor de leuke reactie op mijn Column!
  Voor jullie ook fijne feestdagen en een gezond en positef 2017

  Robert André

 6. Duidelijke column. Het is logisch dat buitenlanders moeite hebben om onze taal te leren.
  Veel Nederlanders weten ook niet of iets met een t, d of dt moet. Voor de uitspraak
  maakt het niet uit.

 7. Niets verkeerd met deze column, toch?
  Mijn armen zijn te kort om de kleine letters in ‘De Grote Van Dale’ te onderscheiden.
  Zo jammer dat je ze niet, zoals op de laptop, kunt vergroten. Die letters bedoel ik.
  Mijn armen zouden maar in de weg gaan zitten wanneer ze vergroot werden.

  Mooi stukje Robert André.
  Wat een geluksvogel ben je, dat je op Bloem’s site mag publiceren.

 8. Als ik mijn vergroot glas in mijn verkleinde hand houd en mijn speurneus uit de achterzak haal, kom ik tot verrassende uitspraken.
  Zo verkeer ik al jaren niet meer en toch hanteer ik soms een brede rode viltstift. Mankeert daar iets aan?
  Ach stukjesschrijver deze reagluurder hoopt vaker iets van u te lezen. Ook al is het niet de ‘bloemige’ taal van de site-eigenaar. Haar hoop ik volgend jaar toch een keer op of voor (omdat haar zoiets fysiek beter past) een podium te treffen.